aprilie 18, 2024 rcplegal 2 Comments

In afara clauzelor esentiale ce trebuie incluse in contractul individual de munca, partile pot conveni si asupra altor clauze specifice, cu mentiunea ca acestea sa nu contravina normelor imperative ale legilor aplicabile, precum:

  • clauza cu privire la formarea profesionala;
  • clauza de neconcurenta;
  • clauza de mobilitate;
  • clauza de confidentialitate.

In continuare, vom analiza una dintre cele mai importante clauze din contractele de munca – clauza de confidentialitate.

Clauza de confidentialitate reprezinta un element esential in contractul individual de munca. Aceasta clauza stabileste regulile si obligatiile referitoare la informatiile sensibile si confidentiale la care angajatul va avea acces in timpul si in urma raportului de munca pe care il are cu angajatorul.

Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului. 

In cuprinsul contractului individual de munca sau prin regulamentul intern se pot enumera categoriile de date sau informatii care sunt interzise a fi divulgate pe durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia.

Partile pot avea in vedere date sau informatii cuprinse in contractul individual de munca, concepte si propuneri generate ca urmare a activitatii desfasurate, precum si date sau informatii care au legatura cu activitatea desfasurata de catre angajator si de care salariatul a luat la cunostinta pe parcursul derularii raporturilor de munca.

Clauza de confidentialitate este introdusa in mod obisnuit atunci cand, datorita naturii pozitiei sau atributiilor specifice ale angajatului, este crucial sa se asigure protectia informatiilor confidentiale la care acesta are acces in timpul executarii contractului individual de munca.

Clauza de confidentialitate este facultativa si poate fi negociata intre parti. In cazul in care aceasta clauza nu a fost inclusa la momentul incheierii contractului de munca, aceasta poate fi inclusa si ulterior printr-un act aditional, semnat de ambele parti.

Clauza ar trebui sa ofere o definitie precisa a tipurilor de informatii care sunt considerate confidentiale si care sunt interzise a fi divulgate, inclusiv datele cu caracter personal, informatiile financiare, strategiile de afaceri etc., si  nu orice informatii sau date la care partile au avut acces in timpul derularii contractului.

In plus, clauza de confidentialitate nu se aplica informatiilor legate de activitati ilegale ale angajatorului sau de incalcari ale drepturilor salariatilor. Simplificand, in situatia in care angajatorul este implicat in activitati ilegale sau incalca drepturile angajatilor, aceasta nu mai este obligatorie, iar angajatul are dreptul sa divulge aceste informatii autoritatilor sau instantei de judecata.

Introducerea acestei clauze poate conduce la impunerea unei obligatii de confidentialitate asupra ambelor parti contractante (angajator si salariat) sau asupra doar uneia dintre ele. Aceasta poate fi negociata ca fiind cu titlu gratuit sau cu titlu oneros. In cazul in care e cu titlu oneros, doar angajatorul se obliga la o contraprestatie pentru pastrarea confidentialitatii informatiilor. 

In ceea ce priveste intinderea duratei efectelor clauzei de confidentialitate, regula este durata executarii contractului, dar si dupa incetarea acestuia, cu sau fara precizarea unei durate de incetare.

In cazul nerespectarii clauzei de confidentialitate de catre oricare dintre parti poate fi atrasa obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.

 Insa, desi prevederile Codului Muncii fac referire doar la daune-interese  in cazul incalcarii clauzei de catre salariat, aceasta incalcare poate implica si raspunderea disciplinara a acestuia. 

Autor: Av. Felicia Cioflan

2 People reacted on this

  1. This article was a fantastic read! I appreciate the depth of information and the clear, concise way it was presented. It’s evident that a lot of research and expertise went into crafting this post, and it really shines through in the quality of the content. I particularly found the first and last sections to be incredibly insightful. It sparked a few thoughts and questions I’d love to explore further. Could you elaborate more on next time? Also, if you have any recommended resources for further reading on this topic, I’d be grateful. Thanks for sharing your knowledge and contributing to a deeper understanding of this subject! I dedicated time to make a comment on this post immidiately after reading it, keep up the good work and i will be checking back again for more update. i appreciate the effort to write such a fantastic piece.

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *