Dupa cum este cunoscut, Legea nr. 85/2014 este legea care stabileste regulile in domeniul prevenirii insolventei si al insolventei.
Printre principiile pe care se bazeaza dispozitiile legii insolventei se regasesc si urmatoarele:
a. maximizarea gradului de valorificare a activelor si de recuperare a creantelor debitorului;
b. acordarea unei sanse debitorilor de redresare eficienta a afacerii, pentru mentinerea activitatii economice si protejarea locurilor de munca;
c. recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor;
d. favorizarea negocierii/renegocierii amiabile a creantelor;
e. administrarea procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa de catre practicieni in insolventa si desfasurarea acestora sub controlul instantei de judecata.
Conform art. 5 alin. (1) pct. 29 din Legea nr. 85/2014, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile si care se prezuma atunci cand debitorul, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor.
Putem observa ca insolventa debitorului se prezuma (prezumtia este relativa) atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria.
In literatura de specialitate s-a aratat ca „neplata de buna-voie a creantei, dupa un ragaz acordat debitorului de 60 de zile, conduce la instituirea prezumtiei de insolventa a debitorului”.
Totodata, potrivit art. 5 alin. (1) pct. 20 coroborat cu pct. 72 din Legea nr. 85/2014, creditorii vor putea solicita deschiderea procedurii insolventei doar in cazul in care, dupa compensarea datoriilor reciproce, de orice natura, suma datorata acestora depaseste suma de 50.000 lei.
Trebuie retinut ca Legea nr. 85/2014 instituie in sarcina debitorului obligatia de a se adresa tribunalului in a carui circumscriptie se afla sediul sau cu o cerere pentru a fi supus dispozitiilor insolventei, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
In lipsa cererii debitorului, unul sau mai multi creditori, ori persoanele sau institutiile prevazute expres de lege pot solicita deschiderea procedurii insolventei in baza unei cereri introduse la Tribunalul competent.
In cuprinsul cererii, se va preciza cuantumul si temeiul creantei, daca exista un drept de preferinta, constituit de catre debitor sau instituit potrivit legii, daca exista masuri asiguratorii asupra bunurilor debitorului si o eventuala declaratia privind eventuala intentie de a participa la reorganizarea debitorului, caz in care va trebui sa precizeze, cel putin la nivel de principiu, modalitatea in care intelege sa participe la reorganizare.
Prin Sentinta de deschidere a procedurii generale, Judecatorul-Sindic desemneaza un Administrator Judiciar care va intocmi si prezenta Judecatorului-Sindic Raportul prin care sa propuna fie intrarea in procedura simplificata, fie continuarea perioadei de observatie si un Raport amanuntit privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei cu mentionarea eventualelor indicii sau elemente preliminare privind persoanele carora le-ar fi imputabila. Termenul stabilit de judecatorul-sindic pentru efectuarea Rapoartelor nu va putea depasi 40 de zile de la desemnarea administratorului judiciar.
Totodata, in temeiul art. 74 din Legea nr. 85/2014, Judecatorul-Sindic va pune in vedere debitoarei sa depuna la dosarul cauzei, in termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, actele si informatiile prevazute de art. 67 alin. (1) din Lege (ultima situatie financiara anuala, lista completa a tuturor bunurilor, incluzand toate conturile si bancile prin care debitorul isi ruleaza fondurile, lista numelor si a adreselor creditorilor, etc).
Tot prin Sentinta de deschidere a procedurii, Judecatorul-Sindic:
- va da dispozitie tuturor bancilor la care debitoare are in conturi disponibil sa nu dispuna de acestea fara un ordin al Administratorului Judiciar; (art. 48 din Lege)
- va solicita Administratorului Judiciar notificarea deschiderii procedurii tuturor creditorilor mentionati in lista depusa de debitor si Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Braila. Notificarea se va publica, pe cheltuiala averii debitorului, intr-un ziar de larga circulatie si in Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI); (art. 99 din Lege)
- va fixa termen limita pentru inregistrarea cererilor pentru admiterea creantelor; (art. 100 din Lege)
- va fixa termen limita de verificare a creantelor, de intocmire si publicare in BPI a tabelului preliminar de creante; (art. 99 din Lege)
- va fixa termen pentru solutionarea eventualelor contestatii si pentru definitivarea tabelului de creante; (art. 99 din Lege)
- va dispune deschiderea de catre Administratorul Judiciar a unui cont la o unitate bancara din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii; (art. 39 din Lege)
- dispune comunicarea Sentintei de deschidere a procedurii catre instantele judecatoresti in a caror jurisdictie se afla sediul debitoarei declarat la Oficiul Registrului Comertului si tuturor bancilor unde debitoarea are deschise conturi. (art. 76 din Lege)
Impotriva Sentintei de deschidere a procedurii insolventei, debitoarea poate formula apel in termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunal si va fi solutionata de catre Curtea de Apel.
Autor: Av. Ionut Sfetcu