septembrie 19, 2024 rcplegal 0 Comments

Din punct de vedere istoric, in Anglia victoriana, termenul „gentleman” avea un set complex de conotatii sociale, culturale si morale. A fi considerat un „gentleman” nu era determinat doar de bogatie si putere, desi acesti factori jucau un rol. In schimb, acesta cuprindea un set mai larg de caracteristici si asteptari.

Un adevarat gentleman trebuia sa prezinte anumite caracteristici sociale si morale, cum ar fi integritatea, onoarea, politetea si simtul datoriei. Se astepta ca domnii sa actioneze cu corectitudine si sa adere la un cod de conduita care punea accentul pe respectul pentru ceilalti. Manierele adecvate si eticheta erau esentiale pentru un gentleman, iar onoarea si reputatia reprezentau valorile totem ale “lumii bune”, astfel incat o strangere de mana sau doar cuvantul dat erau suficiente intre parti, si poate mai sigure pentru indeplinirea obligatiilor asumate decat perfectarea unui contract in forma scrisa, astazi.

Conceptul de gentleman a evoluat si a devenit mai cuprinzator de-a lungul timpului, punand accentul mai degraba pe caracter si conduita decat doar pe averea mostenita și pe descendenta aristocratica. Astfel, si intelesul unui “gentleman’s agreement” este de notorietate, intelesul pastrandu-se pana in timpurile noastre.Dar ce este mai exact, cand si cum il folosim?

Un gentlemen’s agreement este un contract incheiat in forma verbala, modalitate de incheiere si contractare prevazuta expres si de dreptul romanesc. In Codul Civil avem o suma de dispozitii care arata modalitatea in care acordul de vointa se formeaza in mod valabil, iar consesualismul este regula, pe cand formalismul – exceptia.

Codul civil mai dispune:

Potrivit art. 1178 C. civ. „Contractul se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o anumita formalitate pentru incheierea sa valabila.” 

Art. 1240 “(1)Vointa de a contracta poate fi exprimata verbal sau in scris. (2)Vointa poate fi manifestata si printr-un comportament care, potrivit legii, conventiei partilor, practicilor statornicite intre acestea sau uzantelor, nu lasa nicio indoiala asupra intentiei de a produce efectele juridice corespunzatoare.”

Art. 1169: “Partile sunt libere sa încheie orice contracte si sa determine continutul acestora, in limitele impuse de lege, de ordinea publica si de bunele moravuri.”

Art. 1170: “Partile trebuie sa actioneze cu buna-credinta atat la negocierea si incheierea contractului, cat si pe tot timpul executarii sale. Ele nu pot inlatura sau limita aceasta obligatie.”

Art. 1183 “Partea care initiaza, continua sau rupe negocierile contrar bunei-credinte raspunde pentru prejudiciul cauzat celeilalte parti. Pentru stabilirea acestui prejudiciu se va tine seama de cheltuielile angajate in vederea negocierilor, de renuntarea de catre cealalta parte la alte oferte si de orice imprejurari asemanatoare.”

Astfel, daca intre doua parti cu capacitate de exercitiu intervine acordul de vointa asupra elementelor esentiale ale unui contract, iar forma scrisa nu este prevazuta de lege ca obligatorie pentru validitatea acestuia, suntem in prezenta unui contract.

Un gentlemen’s agreement are insa si o conotatie superioara unui asa numit contract incheiat in forma verbala. Face trimitere la onoare – trasatura de caracter de inalta noblete, precum si la reputatie, calificata de doctrina ca „drept primordial ale fiintei umane” si element component al dreptului la demnitate. Daca onoarea este atribut al persoanei fizice, reputatia poate fi unul din elementele cheie ale unui business, mai ales astazi, cand imaginea si brand-ul vand cateodata mai mult decat produsul in sine.

Astfel, intre lipsa oricarei marturii a existentei unui contract intre parti si o promisiune scrisa sau un contract poate sta acest Gentlemen’s Agreement, care de ce nu, poate imbraca si o forma scrisa si semnata de parti.

In etapa negocierilor, alaturi de un NDA (Acord de confidentialitate a datelor schimbate de parti), se poate semna un astfel de Gentlemen’s Agreement, care desi nu va putea fi pus in executare nici macar prin intermedierea instantei, reprezinta un plus de claritate al intentiilor si intelegerii partilor si o proba in plus “la dosar”.

Inafara de daunele la nivel de reputatie pe care le poate suferi cel care incalca un astfel de angajament, un Gentlemen’s Agreement poate angaja si raspunderea contractuala, si exista in acest sens si practica judiciara. Insa mereu probele au fost coroborate, iar la mesaje, plati, facturi, s-au adaugat fie declaratii ale martorilor, fie interogatoriul – dovada unui contract consensual fiind de fapt adevarata problema. 

In faza negocierilor pentru bunuri sau tranzactii viitoare indepartate, sustinem ideea unui Gentlemen’s Agreement in forma scrisa, fiindca se poate pastra conotatia acordului, dar vom avea o proba in plus in favoarea noastra, in cazul nefericit in care cocontractantul nostru nu se ridica la inaltimea asteptarilor noastre de ordin moral.

In situatia in care bunurile exista sau se pot incheia deja acte care pot fi puse in executare, recomandam bineinteles sa le alegeti pe cele care va ofera cea mai mai mare siguranta: promisiuni in forma autentica, garantii, etc.

Intelegerea intre oameni de onoare – sau Gentlemen’s Agreement – un alt instrument interesant care atesta vointa partilor, si care, folosit inteligent, va naste atat obligatii morale cat si efecte juridice in sarcina acestora.

Autor: Av. Lavinia Rusu

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *