Victimizarea la locul de munca reprezinta un fenomen din ce in ce mai frecvent in contextul relatiilor de munca si angajatii se pot confrunta cu forme directe de represalii din partea angajatorilor atunci cand isi apara drepturile legale.
Fenomenul de victimizare, alaturi de disciminare si hartuire, este unul dintre tratamentele abuzive la care sunt supusi salariatii si care are consecinte negative atat asupra acestora, cat si asupra activitatii angajatorilor.
Tratamentele abuzive la locul de munca au inregistrat o crestere semnificativa ceea ce a condus la o ascendenta a numarului de reclamatii privind discriminarea si hartuirea. Angajatii au inceput sa isi cunoasca din ce in ce mai bine drepturile si recunosc mult mai usor comportamentele discriminatorii, insa multi dintre ei se confrunta cu dificultati in a lua masuri legale impotriva acestor comportamente.
In contextul relatiilor de munca, esential este ca angajatii sa poata raporta fara teama de represalii orice forma de abuz, discriminare sau tratament inechitabil. Organizatiile ar trebui sa sustina o cultura a transparentei, iar respectarea drepturilor angajatilor sa fie nu doar garantata, ci si incurajata. Cu toate acestea, in practica, de multe ori, cei care raporteaza anumite tratamente abuzive devin victime si sunt descurajati de la a-si mai exercita drepturile lor.
Victimizarea este definita ca fiind orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau sesizare a organelor competente, respectiv la o actiune in justitie cu privire la incalcarea drepturilor legale sau a principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.
Orice tratament negativ aplicat asupra unui angajat ca raspuns la sesizarea unor autoritati precum Inspectia Muncii, ITM sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru a semnala incalcari ale drepturilor legale este considerata o forma de discriminare. Aceste reactii punitive pot include sanctiuni din partea angajatorilor avand scopul de a impiedica angajatul sa conteste aceste practici discriminatorii.
Pentru o claritate mai buna asupra acestui tip de tratament, Codul Muncii prevede ca orice tratament nefavorabil salariatilor si reprezentantilor salariatilor aplicat ca urmare a solicitarii sau exercitarii unuia dintre drepturile legale este interzis.
Pentru a combate tratamentele abuzive si a crea un mediu de lucru sanatos, angajatorii trebuie sa implementeze masuri proactive si sa dezvolte politici eficiente. Este important sa stabileasca proceduri care sa combata aceste practici abuzive. Oferirea de suport pentru angajati poate ajuta la gestionarea eficienta a problemelor si la asigurarea unei solutionari adecvat si prin aceste masuri, angajatorii nu doar ca respecta legislatia in vigoare, dar contribuie si la mentinerea unui mediu de munca corespunzator.
Nerespectarea prevederilor in legatura cu victimizarea la locul de munca este considerata contraventie si este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 4.000 lei si 8.000 lei.
Autor: Av. Felicia Cioflan