august 20, 2024 rcplegal 0 Comments

Regulamentul (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 februarie 2004 stabileste conditiile in care pasagerii isi pot exercita drepturile minime atunci cand: (a) li se refuza imbarcarea impotriva vointei lor; (b) zborul este anulat; (c) zborul este intarziat.

Mai intai de toate, subliniem faptul ca operatorul de transport are obligatia de a informa pasagerii despre drepturile lor. In zona de inregistrare a pasagerilor trebuie sa existe afisat urmatorul text: „In cazul unui refuz la imbarcare sau in cazul in care zborul dumneavoastra este anulat sau are o intarziere de cel putin doua ore, solicitati la ghiseul de inregistrare sau la poarta de imbarcare textul in care sunt precizate drepturile dumneavoastra, in special cu privire la compensatie si asistenta”. 

In plus, operatorul efectiv de transport aerian care refuza imbarcarea sau anulează un zbor este obligat sa prezinte fiecarui pasager in cauza o comunicare scrisa in care sunt precizate normele de compensare si asistenta in conformitate cu dispozitiile regulamentului European citat. De asemenea, el prezinta fiecarui pasager afectat de o intarziere de cel putin doua ore o comunicare scrisa echivalenta. Pasagerului trebuie sa i se prezinte, sub forma scrisa si coordonatele institutiei nationale desemnate pentru depunerea plangerilor.

Cateva aspecte de baza in ceea ce priveste dreptul la compensatie

  1. Compensatiile variaza intre 250 si 600 euro in functie de distanta dintre aeroportul de plecare si cel de sosire. Sumele pot fi injumatatite daca pasagerilor li se ofera redirectionarea spre destinatia finala cu un zbor alternativ, a carui ora de sosire nu depaseste ora de sosire prevazuta a zborului rezervat initial cu doua pana la 4 ore, in functie de distanta dintre aeroportul de plecare si cel de destinatie.
  2. Perioada de timp in care se pot cere despagubiri variaza si ea in functie de statul in care se afla sediul companiei aeriene. Cu titlu de exemplu, pentru Austria, Germania, Romania avem 3 ani, pentru Grecia si Franta 5 ani, unele state ofera un singur an pentru depunerea cererilor, in timp ce in altele nu exista limita de timp in acest sens.
  3. Cauzele care sunt considerate “circumstante extraordinare”, adica acele situatii in care companiile aeriene nu trebuie sa plateasca compensatii sunt definite prin evenimente ce sunt in afara controlului lor. De exemplu, nu se vor putea primi compensari dacă intarzierea a fost cauzata de unul din urmatoarele motive: greve initiate de angajatii aeroportului sau de controlul traficului aerian, tulburari politice, vreme incluziva, riscuri de Securitate. Este important de mentionat aici ca greva angajatilor companiei aeriene NU scuteste compania de plata despagubirilor, in acest sens pronuntandu-se chiar Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg care a hotarat ca aceasta este responsabila pentru comportamentul personalului sau.

Intre multiple variabile, unele dintre ele descrise mai sus, cateva actiuni sunt universal valabile in aceste situatii:

  1. Intrebati intotdeauna motivul pentru care zborul a intarziat sau a fost anulat si asigurati-va ca intelegeti cu adevarat raspunsul. Un motiv general de tipul “circumstante operationale” mai mult va incurca decat va ajuta in obtinerea unor despagubiri. Cereti mai multe detalii pentru a se putea stabili a cui a fost culpa pentru aceasta neplacere. 
  2. Notati-va ora la care ati ajuns la destinatie, adica ora la care ati putut cobori din avion.
  3. Nu semnati pentru primirea de vouchere sau alte oferte fara a citi si intelege avantajele si dezavantajele documentului care vi se pune in fata. Doar daca oferta va multumeste, acceptati, altfel, va poate anula dreptul la alta compensare.
  4. Pastrati bonuri si chitante daca un zbor anulat va genereaza costuri aditionale (masa, transport, cazare).

O mare parte a calatorilor afectati de intarzieri si anulari de zboruri nu depun niciun fel de cereri de despagubire, desi sunt supusi unui stres considerabil, modificari de planuri si cheltuieli suplimentare in aceste situatii.

In caz de zboruri anulate, intarziate, greve, suprarezervarea zborului –  exista posibilitatea de a va recupera macar partial sumele cheltuite in mod neprevazut. Exista companii specializate in acest domeniu, exista profesionisti la cateva click-uri distanta care va pot ajuta. Iesiti din pasivitate, ramaneti informati si respectati celae cateva indicatii de mai sus.

Speram sa nu va foloseasca cele de mai sus decat la nivel informativ! 

Zboruri line! 

Autor: Av. Lavinia Rusu

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *