the amendment of GO 26/2000
august 10, 2021 rcplegal 0 Comments

Organizatiile neguvernamentale din Romania interesate sa participe la consultarea publica referitoare la modificarea OG 26/2000 au fost invitate de Ministerul Justitiei sa completeze si sa transmita formularul disponibil pe website-ul http://www.just.ro/ong-urile-se-pot-inscrie-pentru-consultarea-publica-demarata-de-ministerul-justitiei-pentru-modificarea-og-26-2000/ la adresa de mail cabinet.ss-pasca@just.ro pana la data de 16.08.2021. Potrivit comunicatului din partea fiecarei organizatii poate fi desemnat un singur reprezentant.

Scopul consultarii este definirea problemelor care inca greveaza activitatea ONG-urilor si identificarea solutiilor de interventie prin politici publice. Procesul va fi transparent, o sinteza a dezbaterilor din grupurile de lucru urmand sa fie publicata pe site-ul Ministerului Justitiei.

Reamintim ca, in sprijinul societatii civile, Ministerul Justitiei a propus accelerarea procesului de transformare digitala a Registrului Asociatiilor si Fundatiilor, precum si a procedurilor de inregistrare/modificare a actelor constitutive si dizolvare a asociatiilor si fundatiilor, in contextul accelerarii procesului de transformare digitala a serviciilor publice din sistemul Justitiei si tinand cont de strategia UE pentru viitorul digital

O posibila solutie care ar creste eficienta, atat a procedurilor, cat si a sistemului informatic, este trecerea Registrului Asociatiilor si Fundatiilor de la Ministerul Justitiei la Oficiul National al Registrului Comertului.

Aceasta ar insemna integrarea registrului in sistemul IT de la ONRC, sistem a carui arhitectura permite interogarea mai rapida si mai complexa de catre cetateni.

In ceea ce priveste procedurile, pot fi trei variante:

a) inregistrarea la ONRC, fara control judiciar,

b) inregistrarea la ONRC in prezenta unui judecator delegat sau a unui functionar cu statut asimilat magistratilor,

c) pastrarea sistemului actual de inregistrare la instante si transmiterea actelor in format digital de la instante la ONRC.

Sursa: Just.ro

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată.