iulie 20, 2021 rcplegal 0 Comments

Munca pentru minori este permisa in Romania insa doar cu indeplinirea unor conditii speciale, dat fiind ca persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.

  • Incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani este interzisa.
  • Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale.
  • Incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani.

Retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali in cazul minorilor de 15 ani, pana la implinirea varstei de 16 ani, are ca urmare incetarea de drept a contractului de munca.

Timpul de munca

  • Durata timpului de munca este de 6 ore/zi si de 30 de ore/saptamana.
  • Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
  • Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca de noapte.
  • Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.


Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Salarizarea acordata pentru timpul de munca este cel putin la nivelul salariului minim pe economie.
De asemenea, tinerii cu varsta cuprinsa intre 16-18 ani se pot forma profesional in baza unui contract de ucenicie, cu respectarea conditiilor de munca pentru minori sau pot presta munca ziliera in aceleasi conditii descrise mai sus, dau pot incheia contracte de internship platite.

Sanctiuni

Incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *