lawyer.avocat.attorney-at-law.-avocat.law-firm
iulie 15, 2021 rcplegal 0 Comments

In cazul in care primiti din partea executorului judecatoresc o somatie prin care sunteti invitati  sa achitati o suma de bani catre un creditor cu care in trecut ati avut un raport contractual trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte inainte de a decide sa achitati suma respectiva.

In primul rand, executarea silita se bazeaza pe un titlu executoriu care poate fi reprezentat de un contract (de credit, imprumut, inchiriere) de un instrument de plata sau de garantie (bilet la ordin, cambie, cec) sau de o hotarare judecatoreasca. Titlurile mentionate anterior, mai putin hotararile judecatoresti pot face obiectul unei contestatii la titlu prin care debitorul poate invoca aspecte ce tin de valabilitatea titlului, motive de anulare sau orice alte impedimente la executare. 

In al doilea rand, cererea de executare silita trebuie sa se bazeze pe o creanta certa, lichida si exigibila. Ori de cate ori, una dintre cele 3 conditii enumerate anterior nu este indeplinita, debitorul poate obtine anularea executarii silite pentru neindeplinirea conditiilor ce tin de creanta ce este pusa in executare. Din nefericire, deseori instantele sunt grevate cu sute de astfel de cereri si exista posibilitatea ca aceste conditii sa nu fie analizate intr-un mod amanuntit, revenind astfel in sarcina debitorului demararea unei contestatii la executare pentru a obtine anularea executarii silite. Spre exemplu e posibil ca suma ce se doreste a fi pusa in executare sa nu fi ajuns la scadenta, ceea ce duce la lipsa caracterului exigibil al creantei sau exista posibilitatea ca suma datorata sa nu fie corect individualizata in cuprinsul titlului executoriu sau sa se bazeze pe un act aditional care nu a fost investit de lege cu caracter executoriu, ceea ce conduce la lipsa caracterului cert al creantei.

In al treilea rand, orice debitor trebuie sa tina cont de faptul ca o creanta si implicit un titlu executoriu pot fi puse in executare, in principiu, intr-un termen de prescriptie de 3 ani de la data la care suma era datorata catre creditor. Practica insitutiilor de credit si de cele mai multe ori alte altor creditori este sa cumepre/cesioneze creantele pe care le detin catre alte societati care se ocupa de punerea in executare si recuperarea acestor sume de bani, insa de cele mai multe ori, cumparand in bloc aceste creante, ele nu sunt verificate din punctul de vedere al termenului de prescriptie. Mai mult decat atat, exceptia prescriptiei fiind de ordine privata, nu poate fi invocata de catre instanta pentru a respinge incuviintarea executarii silite sau de catre executor pentru a refuza deschiderea dosarului de executare. De aceea, la fel ca in cazul descris anterior, ramane in sarcina debitorului sa invoce prescriptia dreptului de a cere executarea silita pentru a anula executare silita, cu consecinta incetarii oricaror acte de executare demarate imporiva sa. 

Pe langa aceste motive generale de anulare a actelor de executare, exista si motive ce tin de fondul dreptului, mai precis de invocarea compensatiei, motive de stingere a obligatiei de plata ce izvoraste din titlul executoriu, plata voluntara si alte asemenea, care nu au putut fi invocate in fata instantei de judecata (atunci cand vorbim de titluri executorii ce nu se bazeaza pe o hotarare judecatoreasca). 

In ceea ce priveste redactarea contestatiei propriu-zise aceasta trebuie sa indeplineasca conditiile de fond si de forma ale unei veritabile cereri de chemare in judecata, sa fie exercitata in termenul de 15 zile prevazut de lege si sa fie achitate taxele de timbru aferente, calculate conform OUG 80/2013. 

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *