iulie 18, 2024 rcplegal 0 Comments

Pentru reducerea evaziunii fiscale si pentru colectarea cat mai eficienta a taxelor si impozitelor, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 41/2022 prin intermediul careia a fost implementat sistemul electronic integrat RO e-Transport. 

Rolul sistemului RO e-Transport (interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane) este de a monitoriza in timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei, precum: transportul bunurilor achizitionate si livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operatiunilor vamale, transportul bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national.

Astfel, a devenit obligatorie declararea anticipata a datelor aferente transporturilor rutiere a bunurilor cu risc fiscal ridicat, in functie de tipul operatiunii, beneficiarului sau, dupa caz, furnizorului din Romania astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT.

In Sistem vor fi inregistrate informatiile cu privire la expeditor, destinatar, bunuri transportate (denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea acestora), locul de incarcare si locul de descarcare, informatii cu privire la mijlocul de transport utilizat, date privind identificarea transportatorului si data declarata pentru inceperea transportului. Ca efect al declararii celor mentionate, Sistemul va genera codul UIT (codul UIT va atesta faptul ca transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat a fost declararat). Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, incepand cu data declarata pentru inceperea transportului. Utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisa.

Conform Ordinului Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 802/2022 sunt considerate bunuri cu risc fiscal ridicat: legume, plante, radacini si tuberculi alimentare, fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, bauturi, lichide alcoolice, otet, sare, sulf, pamanturi si pietre, ipsos, var, ciment, imbracaminte si accesorii de imbracaminte, tricotate sau crosetate, incaltaminte, fonta, fier si otel etc. 

In perioada urmatoare, Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 802/2022, urmeaza sa fie modificat prin emiterea unui nou ordin, ce ar urma sa fie publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, in care sunt prezentate si alte bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa cum urmeaza: carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, lapte si produse lactate; oua de pasari; miere naturala; produse comestibile de origine animala, tutunuri brute sau neprelucrate; deseuri de tutun, alte tutunuri si inlocuitori de tutun, prelucrate; tutunuri omogenizate sau reconstituite; extracte si esente de tutun, combustibili minerali, uleiuri minerale si produse rezultate din distilarea acestora; materiale bituminoase; ceara minerala, sapunuri, agenti de suprafata organici, preparate pentru spalat, preparate lubrifiante, ceara artificiala, ceara preparata, produse pentru intretinere, lumanari si articole similare, paste pentru modelarie, ceara dentara si preparate dentare pe baza de ipsos, produse diverse ale industriei chimice, alte articole textile confectionate; seturi; imbracaminte purtata sau uzata si articole textile purtate sau uzate; zdrente.

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Conform art. 13¹ din OUG nr. 41/2022, nerespectarea obligatiilor privind declararea datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat in sistemul RO e-Transport se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 10.000 lei si 50.000 lei in cazul persoanelor fizice, si intre 20.000 si 100.000 lei in cazul persoanelor juridice, precum si confiscarea valorii bunurilor care nu au fost declarate.

Constatarea si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Autoritatii Vamale Romane, precum si de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane.

Contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, drept urmare, impotriva Procesului Verbal de Constatare si Sanctionare a Contraventiei se poate formula plangere contraventionala in termen de 15 zile de la comunicarea Procesului Verbal.

Autor: Av. Ionut Sfetcu

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *