In contextul economic actual, marcat de fluctuatii financiare si instabilitate pe piata muncii, concedierea colectiva a devenit un subiect relevant pentru numeroase companii care se confrunta uneori cu necesitatea de a reduce semnificativ numarul de angajati.
Concedierea colectiva reprezinta un proces complex si sensibil, nu doar pentru ca afecteaza direct multi salariati, ci si pentru ca impune angajatorilor respectarea unor reguli stricte.
Concedierea colectiva se dispune intr-o perioada de 30 de zile, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Pentru calculul numarului total de salariati afectati de concediere colectiva, se includ si acei salariati ale caror contracte de munca au fost incetate la initiativa angajatorului, din motive independente de persoana lor, cu conditia sa existe minimum 5 concedieri.
Etapele concedierii colective:
1. Atunci cand angajatorul are intentia de a dispune concedierea colectiva, are obligatia de a se consulta cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor cu privire la metodele si mijloacele de evitare a concedierii colective sau de reducere a numarului de salariati care urmeaza a fi concediati si la masurile de atenuare a consecintelor a concedierii, precum sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.
In acest sens, angajatorul are obligatia de a transmite o notificare care sa cuprinda printre altele si urmatoarele informatii: numarul total si categoriile de salariati, motivele concedierii, criteriile de departajare la concediere, masurile pentru limitarea si atenuarea concedierilor, data la care vor avea loc concediere si termenul in care salariatii pot face propuneri pentru reducerea numarului de salariati concediati.
Desi legislatia muncii nu prevede obligatia salariatilor de a avea reprezentanti, angajatorul va trebui sa sa initieze in timp util discutii la nivelul salariatilor pentru a se asigura ca acestia isi desemneaza noi reprezentanti care sa poata fi consultati si informati, anterior demararii procedurii de concediere colectiva.
Angajatorul va transmite catre ITM si Agentia Teritoriala de Ocupare a Fortei de Munca o copie a notificarii sus-mentionate la aceeasi data la care s-a transmis catre sindicat sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor.
2. Dupa primirea notificarii, in termen de 10 zile calendaristice, sindicatul sau reprezentantii salariatilor pot face propuneri angajatorului in vederea evitarii concedierilor, iar angajatorul va raspunde in scris si motivat in termen de 5 zile de la primirea acestor propuneri.
3. In cazul in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, s-a decis aplicarea masurii de concediere colectiva, angajatorul are obligatia de a notifica aceasta decizie in scris catre ITM si ANOFM cu cel putin 30 de zile anterioare emiterii deciziilor de concediere.
Aceasta notificare va cuprinde toate informatiile relevante cu privire la intentia de concediere colectiva si rezultatele consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, motivele concedirilor, numarul total al salariatilor, numarul celor ce vor fi concediati si data la care urmeaza a fi concediati.
Angajatorul are obligatia de a transmite o copie a acestei notificari si catre sindicat sau reprezentantii salariatilor, la aceeasi data la care a fost comunicata catre ITM si Agentia Teritoriala de Ocupare a Fortei de Munca. Sindicatul sau reprezentantii salariatilor pot transmite eventuale puncte de vedere inspectoratului teritorial de munca.
In aceasta perioada, ATOFM trebuie sa caute solutii la problemele ridicate de concedierile colective preconizate si sa le comunice in timp util angajatorului si reprezentantilor salariatilor.
La solicitarea motivata a oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca, cu consultarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, poate dispune amanarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, in cazul in care aspectele legate de concedierea colectiva avuta in vedere nu pot fi solutionate pana la data stabilita in notificarea de concediere colectiva ca fiind data emiterii deciziilor de concediere.
ITM are obligatia de a informa in scris angajatorul si sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, asupra amanarii momentului emiterii deciziilor de concediere, precum si despre motivele care au stat la baza acestei decizii.
4. Ultima etapa a procedurii de concediere colectiva este emiterea deciziilor de concediere, cu respectarea termenului de preaviz. Nu exista obligatia legala a angajatorului de a acorda plati compensatorii cu exceptia celor prevazute in contractele colective de munca.
Salariatii concediati in urma unei proceduri de concediere colectiva beneficiaza, in termen de 45 de zile de la data incetarii contractului de munca, de dreptul de a fi reangajati cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate. Acestia nu vor trebui sa sustina examene, concursuri sau perioade de proba. Angajatorul este obligat sa transmita o notificare scrisa acelor angajati disponibilizati din posturile care sunt reactivitate in aceleasi conditii de competenta profesionala, prin care sa-i informeze asupra redeschiderii activitatii.
Dupa primirea notificarii, salariatii au la dispozitie cinci zile pentru a-si exprima, in scris, consimtamantul pentru locul de munca oferit. In cazul in care salariatii disponibilizati refuza oferta sau nu raspund in termenul de cinci zile, angajatorul are dreptul de a realiza noi angajari pentru ocuparea posturilor reinfiintate.
Nerespectarea procedurii de concediere colectiva poate avea consecinte serioase pentru angajator, precum anularea concedierilor de catre instantele judecatoresti, obligand angajatorul sa reintegreze in munca salariatii sau posibile sanctiuni administrative din partea inspectoratelor de munca.
Autor: Av. Felicia Cioflan