ianuarie 25, 2024 rcplegal 0 Comments

Cetateanul strain care a intrat pe teritoriul Romaniei va trebui sa obtina un permis unic. Permisul unic este documentul care atesta dreptul de sedere in Romania si se poate obtine de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari. 

Pentru obtinerea permisului unic se va depune o serie de documente cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.

Prelungirea dreptului de sedere se face pentru urmatoarele categorii de cetateni straini: cei detasati; strainii angajati ai unei persoane juridice cu sediul intr-un stat membru U.E. sau  S.E.E., detasati in Romania; strainii care detin calitatea de sef de reprezentata sau de sucursala/filiala si cei care il obtin pentru angajare pe teritoriul Romaniei

Despre procedura obtinerii permisului unic pentru ultima categorie de cetateni straini vom detalia in continuare. 

Obtinerea primului permis unic sau prima prelungire a dreptului de sedere, conform Inspectoratului General pentru Imigrari, se realizeaza prin depunerea unei serii de documente, printre care cele mai importante sunt contractul individual de munca in baza caruia se angajeaza cetateanul strain si print screen din registrul general de evidenta a salariatilor la sectiunea unde se regasesc date despre contractul individual de munca, semnat de catre angajator.

Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de sedere pentru angajare va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. 

In cazul in care Inspectoratul General pentru Imigrari considera ca sunt necesare verificari suplimentare sau documentele depuse nu sunt corespunzatoare sau sunt incomplete, va solicita informatiile sau documentele suplimentare, iar termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile. In cazul in care solicitantul nu a furnizat informatiile sau documentele suplimentare pana la termenul prevazut, solicitarea poate fi respinsa.

In cazul in care raportul de munca al strainului inceteaza inainte de expirarea perioadei pentru care a fost eliberat permisul unic, acesta va fi valabil pana la expirarea perioadei pentru care a fost eliberat, dar nu mai mult decat perioada in care strainul beneficiaza de indemnizatie de somaj sau nu mai mult de 90 de zile de la data inregistrarii incetarii raportului de munca daca strainul nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

Dreptul de sedere temporara in scop de munca se prelungeste pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului individual de munca, dar nu mai mult de un an.

Lucratorilor inalt calificati li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului  de munca plus 3 luni, dar nu mai mult de 2 ani.

Prelungirea permisului unic se efectueaza cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celui anterior, iar in acest caz va fi necesar sa fie depusa dovada salariului inscris in contractul individual de munca. 

Astfel, salariul inscris in contractul individual de munca al lucratorilor cetateni straini trebuie sa fie la nivelul salariului minim brut pe economie, iar in cazul lucratorilor inalt calificati, e necesar sa fie la nivelul de cel putin 2 ori salariul mediu brut pe economie.

Cetatenii straini care au un drept de sedere pe teritoriul Romaniei vor putea solicita prelungirea dreptului de sedere in scop de munca, in urma obtinerii unui aviz de munca, fara a fi necesara obtinerea unei vize de lunga sedere pentru angajarea in munca.

Autor: Av. Felicia Cioflan

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *