Dupa falimentul unor jucatori importanti de pe piata asigurarilor din Romania, leguitorul a modificat semnificativ procedura de urmat pentru obținerea despăgubirilor. In acest sens, la data de 22 Septembrie 2021 a intrat in vigoare OUG 102/2021 care vine cu modificari si completari fata de Legea 213/2015. Se previn astfel blocaje si diferite amanari bazate pe o serie de precedente generate de miscarile existente pe piata de RCA. Printre o serie de actualizari privind contraventiile si sanctiunile o modificare notabila face referire la cresterea plafonului de garantare pana la 500.000 lei precum si introducerea unor dispozitii privind stabilirea cuantumului daunelor morale.
Ordonanța de Urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăți către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioadă semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale căi de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment.
Printre modificarile majore se numara urmatoarele:
- modificarea definitiei plafonului de garantare
- majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei
- introducerea prevederii conform careia, din suma cuvenita creditorului de asigurari, se retin sumele datorate de catre acesta conform contractului de asigurare incheiat intre parti
- reglementarea competentei Fondului de a deschide dosare de dauna
- introducerea unor dispozitii privind stabilirea cuantumului daunelor morale
- reglementarea expresa a faptului ca executarea silita pentru titlurile executorii obtinute impotriva asiguratorului in faliment nu poate fi demarata impotriva Fondului
- modificarea caii de atac a deciziilor Fondului de respingere a platii sumelor solicitate
- introducerea posibilitatii Fondului de a se indrepta in mod direct impotriva persoanelor care au incasat necuvenit sume de la Fond
- actualizarea contraventiilor si a sanctiunilor
- reglementarea competentei A.S.F. de numire a Fondului ca administrator interimar al unui asigurator
Până la data de 9 decembrie 2021 au fost efectuate plăţi pentru un număr de 1.003 cereri de plată prin FGA, în sumă totală de 2.268.736,40 lei. O nouă plată a fost efectuată pe data de 10 decembrie 2021, în cuantum de cca. 2.384.000 lei, pentru cca. 450 cereri de plată. Până în prezent, au fost soluţionate peste 1.450 de dosare de daună. (informatie preluata de pe www.zf.ro)
ASF a generat un ghid ce vine in ajutorul asiguratilor in vederea recuperarii creantelor (despăgubirilor, indemnizațiilor etc.) de la FGA. Pentru aceasta veți depune la FGA:
• pentru despăgubire/indemnizație: o cerere motivată de plată însoțită de documente justificative. Urmăriți informațiile disponibile la FGA și ASF pentru detalii.
• pentru recuperarea primelor plătite în avans, proporțional cu timpul rămas până la expirarea asigurării: o cerere de plată (cerere-tip) însoțită de documente justificative.
Pentru mai multe detalii aveti aici la dispozitie ghidul.
Daca ai nevoie de expertiza legala privind orice aspect al asigurarilor suna acum: