Cetatenii care au cetatenia unui stat din afara Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene si isi doresc sa lucreze in Romania trebuie sa obtina un aviz de munca. Acest aviz este eliberat de autoritatile romane de imigrare la solicitarea angajatorului. Este un document esential pentru a putea solicita o viza de lunga sedere sau un permis de sedere, in functie de situatie. Inainte de a incepe sa lucreze in Romania, cetatenii straini trebuie sa aiba avizul de munca.
In baza acestui aviz de munca, cetateanul strain se poate angaja la o singura companie si pentru o singura pozitie – cod COR. Daca doreste sa se angajeze la o alta companie, acesta trebuie sa obtina un alt aviz de munca.
In functie de tipul de activitate, exista mai multe tipuri de avize de munca:
1. Aviz de angajare pentru lucratorii permanenti – strainii incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, incheiat cu un angajator in baza avizului de angajare.
2. Aviz de angajare pentru lucratorii detasati – strainii calificati, detasati temporar de la intreprinderea stabilita intr-o tara terta, la care sunt si raman angajati cu contract de munca valabil, la un beneficiar al prestarii de servicii care apartine acelei intreprinderi sau aceluiasi grup de intreprinderi cu intreprinderea de la care se face detasarea ori cu care intreprinderea a incheiat un contract care presupune detasarea unui angajat al acesteia pe teritoriul Romaniei.
3. Aviz de angajare pentru lucratorii inalt calificati – strainii incadrati in munca pe teritoriul Romaniei pe un loc de munca inalt calificat, cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata de cel putin un an, incheiat cu un angajator in baza avizului de angajare;
4. Aviz de angajare pentru lucratorii ICT (persoane transferate in cadrul aceleiasi companii) – strainii care locuiesc intr-o tara terta la data depunerii cererii pentru avizul de detasare si care face obiectul unui transfer in cadrul aceleiasi companii.
Alte tipuri de avize de munca care pot fi acordate cetatenilor straini sunt: avizul de munca pentru lucratori au pair, lucratori sezonieri, stagiari si lucratori transfrontalieri.
Pentru obtinerea avizului de munca, angajatorul trebuie sa indeplineasca unele conditii prevazute de Ordonanta nr. 25/2014, printre care:
a) angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati compatibile cu functia pentru care solicita incadrarea in munca a strainului;
b) angajatorul are achitate obligatiile catre bugetul de stat pe ultimul trimestru, anterior depunerii cererii;
c) angajatorul nu a fost condamnat definitiv pentru o infractiune prevazuta de Codul muncii ori pentru o infractiune contra persoanei savarsita cu intentie, prevazuta de Codul penal.
In vederea obtinerii avizului de munca pentru lucratorii permanenti, angajatorul trebuie sa depuna o serie de documente, printre care si adeverinta cu privire la forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant, eliberata cu cel mult 60 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are sediu social sau profesional angajatorul.
Procedura pentru obtinerea acestei adeverinte consta in parcurgerea urmatorilor pasi:
1. depunerea ofertei de locuri de munca vacante in limba romana (Anexa 1). Acest formular se completeaza si se depune la registratura institutiei sau se transmite prin e-mail sau fax si trebuie sa cuprinda informatiile si conditiile referitoare la ocuparea posturilor (numar posturi, experienta, limbi straine solicitate, valabilitatea ofertei) si sa fie stampilat si semnat de catre reprezentantul legal al angajatorului. Este obligatoriu sa se completeze rubrica „Oferta valabila si pentru cetatenii Uniunii Europene”. Valabilitatea ofertei trebuie sa fie de minim 5 zile lucratoare de la data publicarii ofertei locurilor de munca vacante pe portalul european.
Pentru eliberarea acestei adeverinte, se vor accepta doar ofertele angajatorilor care, la cerintele locului de munca, mentioneaza ca limbi straine necesare ocuparii postului doar pe cele de larga circulatie europeana.
2. depunerea unei solicitari de adeverinta, in baza ofertei depuse, insotita de o imputernicire pentru persoana ce urmeaza sa ridice documentatia eliberata de catre agentie, precum si copia actului de identitate al persoanei respective. Imputernicirea trebuie prezentata cu cel putin 2 zile inainte de eliberarea adeverintei si poate sa fie:
- avocatiala (prin avocat/cabinet de avocat care are contract cu societatea/persoana fizica angajatoare);
- pentru un angajat din cadrul societatii (in acest caz se precizeaza functia detinuta de persoana respectiva);
- prin procura notariala, valabila la data eliberarii adeverintei (in cazul persoanelor fizice care au calitatea de angajator si imputernicesc alte persoane fizice);
- pentru reprezentantul unei alte societati, cu care firma angajatoare are contract de prestari servicii, contract de consultant (in aceasta situatie, se precizeaza numarul contractului si data incheierii acestuia).
Oferta de locuri de munca vacante si solicitarea de adeverinta, insotita de imputernicire, pot fi depuse in aceeasi zi. Adeverinta necesara la Inspectoratul General pentru Imigrari poate fi eliberata numai in situatia in care documentatia depusa este completa, conform procedurii.
La depunerea cererii pentru eliberarea avizului de angajare, angajatorul va achita si o taxa.
Inspectoratul General pentru Imigrari solutioneaza cererea pentru eliberarea avizului de angajare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
Important de mentionat este faptul ca in contextul actual, volumul solicitarilor este unul ridicat si din aceasta cauza termenul de solutionare a cererii poate fi depasit chiar si in cazul in care acesta a fost deja prelungit cu cel mult 15 zile, astfel cum este sus-mentionat.
Dupa obtinerea avizului de munca, angajatorul trebuie sa ii trimita cetateanului strain acest document, iar ceteteanul strain va trebui sa obtina viza de lunga sedere pentru angajare de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.
Cetatenii straini care nu au obligatia obtinerii vizei pentru a intra in Romania li se permite accesul pe teritoriul statului roman si pot sa ramana maximum 90 de zile in decursul oricarei perioade de 180 de zile precedente fiecarei zile de sedere pe teritoriul Romaniei.
Angajarea pe teritoriul României a unui strain fara aviz de angajare sau de detasare, cu sau fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa sau a unui strain cu sedere ilegala, cu sau fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa, se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoana identificata.
Autor: Av. Felicia Cioflan