In Codul Civil roman, forta majora este definita ca fiind „orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil” si reprezinta o clauza de exonerare a raspunderii civile, fiind o exceptie de la principiul fortei obligatorii a contractului intre parti. In mod normal, partile sunt tinute sa-si execute intocmai obligatiile asumate, insa, in situatia intervenirii unui caz de forta majora, acestea sunt exonerate de obligatiile asumate.
Principalul efect este acela de a-l scuti pe debitorul obligatiei de a plati daune-interese, in forma dobanzilor sau a penalitatilor de intarziere, care inceteaza sa mai curga de la notificarea intervenirii evenimentului perturbator. De asemenea, in cazul intarzierii executarii obligatiei, debitorul are dreptul la un interval de timp suplimentar pentru indeplinirea acesteia. Iar daca vorbim de o imposibilitate totala si definitiva de executare a obligatiilor asumate, efectul este acela al incetarii contractului, fara penalitati.
Codul Civil nu ofera exemple concrete de cazuri de forta majora, ele putand fi stabilite de catre parti, prin inserarea in contracte a unei clauze extensive.
De asemenea, modalitatea de constatare a survenirii unui caz de forta majora poate fi abordata, contractual, in mai multe feluri, si acesta este subiectul pe care ne-am propus sa-l analizam in prezentul articol.
Partile pot alege calea mai simpla, de a considera ca suficienta o simpla notificare de intervenire a unui caz considerat de partea care notifica a fi forta majora, transmisa intr-un termen scurt celeilalte parti, solicitand astfel suspendarea obligatiilor intre parti. Sau pot alege calea mai complexa, de implicare a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in avizarea existentei unui caz de forta majora.
Avantaje si dezavantaje exista in ambele variante si de aceea este important sa determinam cum se va stabili in concret intervenirea unui caz de forta majora, de la caz la caz.
In contractele de valoare redusa sau cu termen scurt este preferabila o simpla notificare, care nu implica nici costurile, nici durata, nici procedura avizarii institutionale a cazurilor de forta majora.
In contractele de valoare mare, de importanta deosebita sau care au un termen lung de desfasurare, sau cand termenul de executare este de esenta contractului, executarea obligatiilor trebuie securizata mai temeinic, eventual indiferent de interventia unui caz de forta majora. Atunci este de preferat sa nu lasam un eveniment sa poata fi catalogat/interpretat de parti ca fiind caz de forta majora, ci sa solicitam avizare institutionala, pe baza de probe.
Siguranta pe care o ofera avizarea venita din partea CCIR va aduce un plus de calmitate relatiei zdruncinate dintre parti si va pastra increderea intre co-contractanti nestirbita, indiferent de cadrul in care se desfasoara relatia lor si de evenimentele la care este supusa.
Inconvenientele avizarii institutionale a intervenirii unui caz de forta majora sunt:
- Procedura de urmat
- Durata
- Costurile
Solicitarea va cuprinde prezentarea faptica si detaliata a evenimentului, a consecintelor acestora în relatia cu partenerul contractual si argumente juridice ca evenimentul invocat reprezinta forta majora.
Avizul de existenta a cazului de forta majora se emite in baza documentelor doveditoare depuse exclusiv de solicitant.
Dosarul va cuprinde cel putin:
- cererea de emitere a avizului, semnata de reprezentantul legal;
- o copie a contractului afectat din evenimentul de forta majora, cuprinzand clauza de forta majora;
- atestari de la organele, autoritatile si institutiile abilitate, de la caz la caz (altele decat Camera de Comert si Industrie a Romaniei), privind existenta si efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul inceperii si incetarii evenimentului;
- notificari adresate partenerului contractual in legatura cu aparitia evenimentului invocat si efectele sale asupra derularii operatiunilor contractuale.
Documentele se prezinta in original sau in copie certificata de solicitant. Solicitantul isi asuma intreaga raspundere, inclusiv penala, pentru veridicitatea datelor si a documentelor prezentate odata cu solicitarea adresata Camerei de Comert si Industrie a Romaniei de avizare a evenimentului de forta majora.
Iar tariful este de 500 EUR + TVA pentru avizarea intervenirii cazului de forta majora / contract.
Acesta este un alt neajuns, si anume ca nu se avizeaza intervenirea unui caz de forta majora GENERAL, ci fiecare contract va necesita urmarea unei proceduri distincte si va fi supus unui tarif distinct.
Avizarea poate fi apoi supusa co-contractantului creditor al obligatiei, care o poate lua in considerare, oprind curgerea penalitatilor/suspendand efectele contractului, sau care poate sa nu o ia in considerare, avizarea urmand a fi astfel doar o proba in dosarul de instanta dintre parti.
Recomandam rigurozitate si atentie in gasirea modalitatii celei mai profitabile de stabilire a intervenirii unui caz de forta majora, de la caz la caz!
Autor: Av. Lavinia Rusu