decembrie 14, 2023 rcplegal 0 Comments

Viza de lunga sedere se acorda cetatenilor straini  in mai multe scopuri, precum desfasurarea de activitati economice, profesionale, comerciale, detasare, studii, reintregirea familiei, angajare in munca etc. In continuare, vom expune cele mai importante informatii in vederea obtinerii vizei de lunga sedere in scop de angajare in munca.

Dupa obtinerea avizului de munca, angajatorul transmite acest aviz cetateanului strain si in baza acestuia va trebui sa obtina o viza de lunga sedere pentru angajare de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

Viza de lunga sedere in scop de angajare in munca este identificata prin simbolul D/AM.

Aceasta viza de lunga sedere se acorda cetatenilor straini, la cerere, pe o perioada de 90 de zile cu una sau mai multe calatorii. Prin aceasta viza, strainilor li se acorda dreptul de sedere temporara si posibilitatea de a solicita prelungirea acestuia si obtinerea unui permis de sedere.

Strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 180 de zile de la data obtinerii avizului de angajare de catre angajator. Viza se aproba de  Centrul National de Vize, in termen de 20 de zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei, fara a mai fi necesara obtinerea avizului din partea IGI. Pentru categoriile de cetateni straini care desfasoara activitati lucrative fara aviz de angajare, viza se acorda cu avizul Inspectoratului General pentru Imigrari.

In vederea obtinerii vizei de lunga sedere, cetatenii straini trebuie sa indeplineasca anumite conditii in mod obligatoriu, printre care cele cu privire la intrarea in Romania sau cele in legatura cu faptul ca nu a fost condamnat in strainatate pentru infractiuni savarsite in strainate, incompatibile cu scopul pentru care solicita acordarea vizei, documentul de calatorie nu este fals sau falsificat etc.

Pentru a obtine viza de lunga sedere este necesar ca solicitarea sa fie insotita de o serie de documente, printre care si o copie a avizului de angajare eliberat in vederea incadrarii in munca pe teritoriul Romaniei, certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din statul de domiciliu sau de resedinta etc.

Exista si anumite exceptii cand nu mai este necesara prezentarea copiei avizului de angajare al cetateanului strain pentru obtinerea vizei de lunga sedere, printre care se afla si categoria strainilor al caror acces liber pe piata muncii din Romania este stabilit prin tratate incheiate de Romania cu alte state sau strainii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati solicitate de ministere sau de alte organe ale administratiei publice/locale ori de autoritati administrative autonome.

Dreptul de sedere temporara al cetatenilor straini care au intrat in Romania in baza unei vize de lunga sedere se poate prelungi succesiv pentru perioade de pana la un an numai daca sunt indeplinite anumite conditii. De exemplu, sunt indeplinite in continuare conditiile cu privire la intrarea in Romania, nu reprezinta un pericol pentru apararea si securitatea Romaniei, solicita prelungirea dreptului de sedere pentru acelasi scop pentru care i s-a acordat viza de lunga sedere sau i s-a prelungit dreptul de sedere in baza caruia se afla pe teritoriul Romaniei etc.

Exista si situatii cand cetatenii straini sunt exceptati de la obligativitatea obtinerii vizelor de lunga sedere,  si anume cetatenii statelor cu care Romania a incheiat acorduri in acest sens, in condiţiile si pentru perioadele de sedere stabilite prin aceste acorduri. Din aceasta categorie fac parte si cetatenii canadieni, japonezi care sunt exceptati unilateral de la obligativitatea obtinerii vizei de lunga sedere pentru o sedere de 3 luni pe teritoriul Romaniei, iar la expirarea termenului de 3 luni, au obligatia de a solicita prelungirea dreptului de sedere.

Taxele pentru obtinerea vizei de lunga sedere se vor achita in statul in care cetateanul strain face solicitarea cu privire la obtinerea vizei de lunga sedere.

Autor: Av. Felicia Cioflan

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *