Organul fiscal central (Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile de specializate cu atributii de adminisrare a creantelor fiscale, inclusiv unitatile subordonate ale Ministerului Finantelor sau ANAF) acorda la cererea debitorilor esalonari la plata pe o perioada de cel mult 5 ani.
Pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii in cuantumul prevazut de Codul de Procedura Fiscala si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni.
Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice, 2.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.
Pentru obligatiile fiscale restante, autoritatile publice locale (structurile de specialitate din cadrul autoritatilor administratiei publice locale cu atributii de administrare a creantelor fiscale), la cererea debitorilor, acorda inlesniri la plata sub forma esalonarii la plata impozitelor, taxelor si a altor venituri ale bugetului local.
In acest sens, la cererea temeinic justificata a contribuabilului, organul fiscal local poate acorda pentru obligatiile fiscale restante urmatoarele inlesniri la plata:
a) esalonari si/sau amanari la plata a obligatiilor fiscale, precum si a obligatiilor bugetare (amenzile de orice fel administrate de organul fiscal, creantele bugetare stabilite de alte organe si transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creantele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotarari judecatoresti sau alte inscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii).
b) scutiri sau reduceri de majorari de intarziere.
Esalonarea la plata se acorda pe o perioada de cel mult 5 ani, iar amanarea la plata se acorda pe o perioada de cel mult 6 luni, dar care nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda.
Pe perioada pentru care au fost acordate amanari sau esalonari la plata, pentru obligatiile fiscale principale esalonate sau amanate la plata, se datoreaza majorari de intarziere de 0,5% pe luna sau fractiune de luna, reprezentand echivalentul prejudiciului.
Pe perioada esalonarii si/sau amanarii la plata, un procent de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate sau amanate la plata, se amana la plata iar in situatia in care sumele esalonate sau amanate au fost stinse in totalitate, majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza.
Pentru obligatiile fiscale locale esalonate si/sau amanate la plata, contribuabilii trebuie sa constituie garantii astfel:
a. in cazul persoanelor fizice, o suma egala cu doua rate medii din esalonare, reprezentand obligatii fiscale locale esalonate si majorari de intarziere calculate, in cazul esalonarilor la plata, sau o suma rezultata din raportul dintre contravaloarea debitelor amanate si majorarile de intarziere calculate si numarul de luni aprobate pentru amanare la plata, in cazul amanarilor la plata;
b. in cazul persoanelor juridice garantia trebuie sa acopere totalul obligatiilor fiscale esalonate si/sau amanate la plata.
Cererea de acordare a esalonarii la plata, denumita in continuare cerere, se depune la registratura organului fiscal competent sau se transmite prin posta cu confirmare de primire si se solutioneaza de organul fiscal competent, in termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii.
In cazul debitorilor care nu detin bunuri in proprietate ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, cererea poate fi insotita de o propunere de grafic de esalonare la plata.
In termen de cel mult 5 zile lucratoare de la inregistrarea cererii de esalonare, organul fiscal competent elibereaza, din oficiu, certificatul de atestare fiscala in care sunt prevazute obligatiile fiscale restante existente in sold la data eliberarii acestuia si il comunica debitorului.
Cererea debitorului se solutioneaza de organul fiscal competent prin Decizie de esalonare la plata ori Decizie de respingere.
In cazul in care este emisa Decizia de esalonare, cuantumul si termenele de plata a ratelor de esalonare se stabilesc prin grafice de esalonare care fac parte integranta din decizia de esalonare la plata. In acest caz, ratele sunt exigibile la termenele de plata prevazute in Decizie.
In situatia in care sumele esalonate la plata au fost stinse in totalitate, organul fiscal competent comunica debitorului Decizia de finalizare a esalonarii la plata.
Autor: Av. Ionut Sfetcu