Prin Legea nr. 111/2022, s-a dorit eliminarea muncii nedeclarate in sectorul activitatilor casnice efectuate contracost pentru alte persoane. Legea urmareste sa reglementeze si sa formalizeze munca in gospodarie, oferindu-le lucratorilor casnici un cadru legal care sa le asigure drepturi si protectie, contribuind astfel la reducerea economiei subterane si la cresterea transparentei in acest domeniu.
Prestatorul casnic este o persoana fizica ce poate desfasura activitati casnice in una sau mai multe gospodarii, in schimbul unei remuneratii acordate exclusiv sub forma de tichete de activitati casnice.
Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, insa poate fi ingrijitorul informal, care nu este membru al familiei beneficiarului casnic si care nu are incheiat un contract pentru ingrijire informala cu serviciul public de asistenta sociala. O persoana poate fi prestator casnic numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani.
Legea stabileste si notiunea de activitate casnica, definind-o ca fiind activitatea ocazionala, necalificata, desfasurata de un prestator casnic in gospodaria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau in alt loc necesar desfasurarii acesteia.
Activitatea casnica nu are un scop comercial si nu este realizata in beneficiul unor terti. Aceasta poate fi desfasurata in gospodaria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau in orice alt loc necesar pentru realizarea acesteia.
Lista activitatilor ce vor putea fi prestate include servicii de curatenie/ igienizare, spalat/ calcat rufe, servicii de preparare a hranei, servire a mesei, servicii de ingrijire a animalelor de companie, gradinarit, hranire ori supraveghere a beneficiarului casnic dependent etc. La acest moment, aceasta lista cuprinde 34 de activitati casnice.
Intre prestatorul casnic si beneficiarul casnic se stabileste un raport juridic prin acordul de vointa al partilor, fara a avea o forma scrisa, in vederea prestarii activitatilor casnice. Durata zilnica a prestarii activitatilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani.
Prestatorii casnici pot fi remunerati exclusiv prin tichete de activitati casnice, si nu prin numerar sau plati bancare. Aceste tichete pot fi achizitionate de la agentiile de ocupare a fortei de munca, de la oficiile postale sau de pe platforma dedicata. Valoarea nominala a unui tichet de activitati casnice este de 15 lei. Tichetele de activitati casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achizitionarea altor bunuri sau servicii si pot fi folosite numai de catre prestatorul casnic ale carui date sunt inscrise pe acestea.
Prestatorul casnic poate preschimba tichetele de activitati casnice in bani in termen de cel mult 12 luni de la primirea acestora. Conversia se poate face in numerar la oricare dintre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, la furnizorul de serviciu universal sau, dupa caz, prin ordin de plata/transfer in contul bancar indicat de prestatorul casnic prin Platforma electronica de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice.
Prestatorilor casnici li se vor retine impozitul pe venit si contributia la pensii pentru tichetele primite. Asigurarea de sanatate va fi, de asemenea, posibila. Concret, daca prestatorul casnic nu este asigurat in sistemul de sanatate, acesta va dobandi calitatea de asigurat, fara plata contributiei, si va avea dreptul la pachetul de servicii medicale de baza de la data la care a solicitat preschimbarea a cel putin 85 de tichete de activitati casnice.
Prestatorul casnic nu este considerat angajat, deoarece raportul de munca nu se formalizeaza printr-un contract de munca, ci printr-un simplu acord verbal intre parti. Aceasta inseamna ca nu exista un angajament contractual tipic, cu toate drepturile si obligatiile prevazute de Codul muncii, ci un aranjament mai flexibil si informal pentru prestarea serviciilor casnice.
Litigiile intre beneficiarul casnic si prestatorul casnic nerezolvate pe cale amiabila se solutioneaza de catre instanta competenta in a carei raza teritoriala se afla domiciliul beneficiarului casnic.
Autor: Av. Felicia Cioflan