octombrie 8, 2021 rcplegal 0 Comments

Recent executivul a adoptat un proiect de OUG prin care a fost definita „munca la gri”, respectiv situatia in care un salariat primeste un salariu net mai mare decat cel prevazut in contractul individual de munca.


Astfel, proiectul de OUG defineste munca la gri dupa cum urmeaza: „munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale”. Acelasi act prevede si o noua sanctiune pentru angajatorii care pun in aplicare aceasta practica, sanctiunea fiind de 10.000 de RON pentru fiecare salariat care presteaza „munca la gri”.

Mai mult decat atat, proiectul nu prevede un plafon maxim pentru aceasta sanctiune ca in cazul in care munca este prestata „la negru”, ceea ce inseamna ca inspectorii pot da amenzi foarte mari in cazul in care constata savarsirea acestor fapte.


Se aduc modificari si in ceea ce priveste munca cu timp partial. In forma actuala este interzisa „primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial”, dupa intrarea in vigoare a acestui proiect va fi incriminata „primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial”. La fel ca in cazul anterior, aceasta fapta ar urma sa fie sanctionata cu amenda de 10.000 RON pentru fiecare salariat, insa a fost prevazut un plafon de 200.000 RON in cazul in care exista mai multi salariati intr-o astfel de situatie.

O alta modificare importanta este cea a articolului 122 alin. (1) Codul Muncii. In noua forma se prevede ca „Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia”. Vechea reglementare instituia in sarcina angajatorului obligatia de a compensa munca suplimentara prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.


De asemenea, se prevede o noua sanctiune intre 5.000-10.000 RON pentru fiecare salariat, in cazul in care angajatorii nu achita la timp salariile angajatilor pentru munca prestata, proiectul introducand astfel la art. 260 alin. (1) litera s) cu urmatorul cuprins:

Incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o luna de la termenul de plata a salariului stabilit in contractul individual de munca, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit 13 salariul, cu exceptia situatiei in care angajatorul se afla sub incidenta Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.


Dupa cum se poate observa, vor fi scutiti de la aplicarea acestei sanctiuni angajatorii care se afla sub prevederile legii insolventei.

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *