Intelegerea corecta a clauzelor contractuale porneste de la o exprimare corecta si clara a continutului lor.
Nu de putine ori se intampla ca partile sa isi exprime acordul de vointa verbal, urmand sa se “incheie ulterior si un act in acest sens”, moment in care nu se acorda atentia suficienta exprimarii si se ajunge ca la final, actul juridic redactat sa nu reflecte intru totul vointa partilor.
Un exemplu elocvent este clauza privind durata unui contract.
Desi partile se inteleg in realitate asupra unui termen general, sa zicem de 1 (un) an, cu posibilitatea de prelungire a actului pentru perioade egale, daca bunul mers al colaborarii o va cere, in scris ajunge sa fie stipulata fraza “Contractul va fi incheiat pentru o durata de 1 (un) an si se va prelungi automat pe perioade successive, egale cu cea initiala, daca niciuna dintre parti nu isi exprima cu cel putin 30 (treizeci) de zile inainte de data expirarii duratei pentru care a fost incheiat sau prelungit, intentia de incetare”.
Dar care este riscul acestei exprimari?
Initial partile vor gasi un „confort” in faptul ca acordul scris se va prelungi „automat” sau „fara ca ei sa mai fie obligati sa incheie un act aditional suplimentar” care consuma resursa timp si energie.
Insa, in cazul exprimarii de mai sus “se va prelungi automat” versus “se va putea prelungi automat” impiedica partile sa inceteze colaborarea, daca nu exista acordul partilor, la o alta data decat cu 30 de zile inainte de data ajungerii la termen.
Odata neexprimata dorinta de incetare prin ajungerea la termen, respectand cele 30 de zile asuora carora s-a convenit, incepe sa curga „automat” perioada succesiva egala cu cea initiala, care va produce efecte juridice obligatorii si va crea imposibilitatea comunicarii unei notificari de incetare unilaterala, fiind absolut necesara o notificare de reziliere de aceasta data, act juridic distinct si cu insemnatate deosebita.
Rezilierea, sanctiune de drept civil care intervine in cazul neexecutarii culpabile a uneia sau mai multe obligatii din partea semnatarilor contractului, nu isi va gasi temeiul in cazul in care cel interesat nu va avea motive serioase si determinate de incetare a colaborarii.
O oferta mai favorabila poate fi motiv de a dori incetarea unei colaborari si angajarea intr-un alt contract, ceea ce nu va putea opera decat cu acordul partilor, sau prin exprimarea clara a clauzelor contractuale astfel incat sa poata permite retragerea in momentul dorit.