Efectele-incetarii-starii-de-alerta
martie 25, 2022 rcplegal 0 Comments

Incepand cu data de 9 martie Hotararea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei si-a incetat efectele.

Incetarea starii de alerta atrage dupa sine alte efecte stabilite cu privire la unele acte care in timpul starii de alerta si-au incetat valabilitatea. Legea 55/2020 prevede cu titlu general ca valabilitatea documentelor eliberate de institutiile si autoritatile publice, precum si de entitatile private autorizate conform legii se mentine pe toata perioada starii de alerta, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acestei stari.

Astfel, persoanele fizice ale caror documente au expirat in aceasta perioada le vor putea folosi pana in data de 6 iunie 2022. Aici facem referire la prelungirea, printre altele, a unor documente precum:

  • cartile de identitate, viza de flotant;
  • permisele auto;
  • autorizatiile de circulatie provizorie – valabilitatea documentului se prelungeste doar daca exista o polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto valabila pentru masina inscrisa in el.

In raporturile de munca pe perioada starii de alerta a fost posibila munca la domiciliu sau telemunca in baza unei decizii unilaterale a angajatorului. Odata cu incetarea starii de alerta, angajatii au obligatia de a se intoarce la sediu pentru a presta munca, in cazul in care nu exista o intelegere bilaterala, intre angajat si angajator care sa stabileasca ca angajatii au in continuare posibilitatea de a lucra intr-un sistem hybrid.

Pana la data de 22 aprilie 2022 angajatorii au obligatia sa initieze negocierile colective si sa demareze aceasta procedura daca pe perioada starii de alerta contractul colectiv de munca a expirat si si-a mentinut valabilitatea conform Legii 55/2020. Contractele colective de munca si acordurile colective de munca s-au prelungit pe durata starii de alerta si vor fi valabile pana la data de 6 iunie 2022.

Somajul tehnic si reluarea activitatii: in cazul In care activitatea a fost intrerupta total sau partial, ca urmare a masurilor luate impotriva raspandirii virusului SARS CoV 2, odata cu incetarea starii de alerta, inceteaza si motivul de suspendare, iar activitatea va fi reluata.

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *