Propunerile-de-modificare-pentru-legea-drepturilor-de-autor-au-fost-promulgate!
aprilie 5, 2022 rcplegal 0 Comments

Drepturile de autor reprezinta temelia economica a industriei creative, stimuland inovarea, activitatea creativa, investitiile si productia. Astfel ca, drepturile de autor reprezinta un mijloc important pentu asigurarea recompensarii activitatilor din sectorul creativ.

Reglementarile adoptate la nivelul Uniunii in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe au menirea de a oferi un grad ridicat de protectie titularilor de drepturi de autor si drepturi conexe, prin instituirea unui cadru legal in care sa poate avea loc exploatarea continutului protejat de aceste drepturi.

Rapidele evolutii tehnologice continua sa transforme modul in care sunt create, produse, distribuite si exploatate operele si alte obiecte protejate. Continua sa apara noi modele de afaceri si noi actori. Devine necesar ca legislatia relevanta sa fie conceputa astfel incat sa permita aplicarea sa in viitor, pentru a nu limita evolutiile tehnologice continue.

In acest sens, au fost propuse o serie de 24 de propuneri pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, republicata.

Un aspect important al modificarilor aduse il reprezinta propunerea 11 care presupune ca autorul/artistul/executantul are dreptul de a revoca integral sau partial licenta sau transferul de drepturi in caz de neexploatare a respectivei opere sau alt obiect protejat.

  1. Dupa articolul 48 se introduc doua articole noi, art. 481 si 482 cu urmatorul cuprins:

’’Art. 481
(1) In cazul in care un autor sau un artist interpret sau executant a acordat o licenta exclusiva sau si-a transferat in mod exclusiv drepturile in ceea ce priveste o opera sau un alt obiect protejat, autorul ori artistul interpret sau executant are dreptul de a revoca integral sau partial licenta sau transferul de drepturi in caz de neexploatare a respectivei opere sau alt obiect protejat.
(2) Mecanismul de revocare prevazut la alin. (1) se aplica, tinandu-se seama de urmatoarele:
a) particularitatile sectoarelor muzical, audiovizual si editorial si diferitele categorii de opere si de interpretari sau executii;
b) importanta contributiilor individuale si interesele legitime ale tuturor autorilor si artistilor interpreti sau executanti, afectati de aplicarea mecanismului de revocare de catre un autor sau un artist interpret sau executant individual.
(3) Autorii sau artistii interpreti sau executanti pot alege sa anuleze caracterul exclusiv al contractului in loc sa revoce licenta sau transferul drepturilor, conform alin. (1).
(4) Revocarea mentionata la alin. (1) nu poate fi solicitata inainte de expirarea a trei ani de la data incheierii contractului de exploatare. In cazul operelor din publicatiile cotidiene, acest termen va fi de trei luni, iar in cazul publicatiilor periodice, de un an.
(5) In vederea aplicarii prevederilor alin. (4), autorul sau artistul interpret sau executant notifica persoana careia i-au fost acordate licente sau transferate drepturile si stabileste 7 un termen adecvat pana la care urmeaza sa se exploateze drepturile care fac obiectul licentei sau care au fost transferate.

(6) Dupa expirarea termenului stabilit conform alin. (5), autorul ori artistul interpret sau executant poate alege sa inceteze caracterul exclusiv al contractului, potrivit alin. (3).
(7) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul in care neexploatarea drepturilor este cauzata, in principal, de circumstante pe care autorul sau artistul interpret sau executant poate sa le remedieze.
(8) Clauzele contractuale care deroga de la mecanismul de revocare prevazut la alin. (1) sunt permise doar in cadrul contractelor de munca colective.
(9) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul operelor sau altor obiecte protejate daca acestea opere contin in mod obisnuit contributii a mai mult de 10 autori sau artisti interpreti sau executanti.

Anterior, Legea prevedea dispozitii similare insa doar in ceea ce priveste contractul de cesiune a drepturilor de autor, cesiunea reprezentand o cedare a dreptului de exploatare a operei, titularul pastrand doar drepturile morale de autor. De aceasta data, legiuitorul a inteles sa introduca aceleasi drepturi pentru autorul operei si in cazul unei licente exclusive.

Avand in vedere ca propunerile de modificare definesc termeni noi care au in vedere mediul online, transmiterea si retransmiterea operelor si obiectelor de arta si nu numai, apar urmatoarele intrebari:

Cum afecteaza aceste modificari legislative mediul de afaceri si ce anume trebuie avut in vedere in proiecte ce presupun sesiuni fotografice, realizari video subcontractate si productia publicitara?
Partile trebuie sa ia in calcul si noua ipoteza privind retragerea licentei pentru neexploatarea operei, avand in vedere faptul ca, inca de la creatie, scopul autorului este de a face cunoscuta opera sa.
Cu toate acestea, analizand majoritatea contractelor de cesiune si licenta asupra utilizarii operelor de arta fotografica sau creatii in domeniul publicitar, acestea au caracterul unei opere la comanda prin care autorul executa o lucrare in folosul si la initiativa clientului.
In acest caz, este destul de relativ dreptul de a putea revoca cesiunea sau licenta, daca acel client pentru care opera a fost creata, avand la baza o nevoie comerciala, decide intre timp ca nu ii mai este folositoare opera sau decide sa mearga pe o alta idee, concept in afacerea sa.
Autorul chiar si daca ar transmite o notificare de revocare, nu are posibilitatea materiala de a incheia un alt contract cu un alt client pentru materiale foto/video spre exemplu deja executate.
Desigur ca exista si exceptii de la aceasta situatie.
Aplicabilitatea si utilitatea acestei noi clauze este insa extrem de importanta in industria muzicala, acolo unde autorul creaza opere pe care doreste sa le aduca la cunostinta publicului, ca simplu act de creatie.

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *