martie 15, 2024 rcplegal 0 Comments

Cetatenii straini care isi doresc sa calatoreasca pe teritoriul Romaniei  pentru o perioada scurta de timp si sunt resortisanti ai unui stat pentru care este necesara o viza trebuie sa obtina o viza de scurta sedere.

Viza de scurta sedere permite cetatenilor straini sa solicite intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile in decursul oricarei perioade de 180 de zile precedente fiecarei zile de sedere pe teritoriul Romaniei. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari.

In cazul strainilor care calatoresc in mod frecvent in Romania, pentru relatii de afaceri-cooperare, la solicitarea autoritatilor administrative centrale sau a societatilor cu mare capacitate economico-financiara, viza de scurta sedere cu intrari multiple poate fi acordata si pe o perioada de un an si, in mod exceptional, pe o perioada de pana la 5 ani. Si in aceste situatii durata sederii nu poate depasi 90 de zile in decursul oricarei perioade de 180 de zile precedente fiecarei zile de sedere pe teritoriul Romaniei.

Documentul de calatorie al cetateanului strain in care urmeaza sa fie aplicata viza trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: valabilitatea acestuia trebuie sa depaseasca valabilitatea vizei solicitate cu cel putin 3 luni si sa fi fost eliberat in ultimii 10 ani.

Viza de scurta sedere se acorda cetatenilor straini in urmatoarele cazuri:

1) misiune;

2) turism;

3) vizita;

4) afaceri;

5) transport;

6) activitati sportive;

7) activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legilor romane – in conditiile justificarii prezentei in Romania.

Dintre statele ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Romania exista unele pentru ai caror cetateni este necesara obtinerea unei invitatii aprobata de Inspectoratul General pentru Imigrari.

Invitatia poate fi facuta de o persoana fizica sau juridica, cetatean roman sau strain cu resedinta in Romania. Aceasta invitatie trebuie sa fie avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari.

Invitatia, insotita de o serie de documente, in functie de scop, se ridica, se completeaza in doua exemplare si se depune la sediul formatiunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari in vederea aprobarii. Aceasta se aproba in termen de 45 de zile de la data depunerii, cu posibilitatea prelungirii termenului cu 15 zile in cazuri justificate.

Invitatorul, persoana fizica sau juridica va suporta cheltuielile ocazionate de indepartare de pe teritoriul Romaniei a strainilor invitati. Invitatia constituie titlu executoriu in situatia in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza.

In cazul in care va fi aprobata, un exemplar al invitatiei va fi inmanat invitatorului, care o va transmite catre cetateanul strain. Acesta va prezenta invitatia, in original, la misiunea diplomatica sau la oficiul consular, insotita de celelalte documente, pentru obtinerea vizei romane. Va trebui sa aplice pentru viza in termen de 30 de zile de la aprobarea invitatiei, in caz contrar aceasta isi va pierde valabilitatea.

Exista anumite categorii de persoane pentru care nu este necesara obtinerea invitatiei avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari, precum: 

  • strainul minor al carui parinte este beneficiar al statutului de refugiat sau are protectie subsidiara ori se afla in posesia unui permis de sedere in Romania, cu conditia ca acesta sa fie valabil cel putin 90 de zile de la data acordarii vizei de intrare; 
  • sotul/sotia si parintii strainului beneficiar al statutului de refugiat sau care are protectie subsidiara ori care se afla in posesia unui permis de sedere in Romania, cu conditia ca acesta sa fie valabil cel putin 90 de zile de la data acordarii vizei de intrare; 
  • cetateanul strain major (peste 18 ani) al carui parinte este cetatean roman; si
  • cetateanul strain, parinte al unui cetatean roman.

Dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, ce este conferit prin viza de scurta sedere, nu poate fi prelungit. Totusi, in cazul in care, din motive obiective, cetateanul  strain nu poate parasi teritoriul Romaniei in termenul acordat de viza, poate obtine o decizie de returnare de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari.

Autor: Av. Felicia Cioflan

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *