martie 28, 2024 rcplegal 0 Comments

Munca de noapte reprezinta o realitate pentru multi lucratori din Romania. Aceasta forma de munca este esentiala pentru functionarea multor industrii si, de foarte multe ori, presupune multe provocari atat pentru angajatori, cat si pentru salariati. In continuare, vom examina drepturile si obligatiile  in raport cu acest tip de munca prestata.

Codul Muncii reglementeaza munca de noapte ca fiind munca prestata intre orele 22:00-6:00, iar salariatul de noapte este cel care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau cel care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Potrivit prevederilor legale referitoare la munca de noapte, exista o restrictie esentiala: durata timpului de lucru al unui salariat pe timp de noapte nu poate depasi in medie 8 ore pe zi, calculat pe o perioada de referinta de maxim 3 luni calendaristice, cu respectarea repausului saptamanal de 48 de ore, de regula sambata si duminica.

In cazul salariatilor de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu poate depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, decat in situatia in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil. In aceasta situatie, angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca. De asemenea, angajatorul are obligatia de a  ii asigura salariatului care urmeaza sa presteze munca de noapte examinarea medicala gratuita inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic. 

Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Salariatii care presteaza munca de noapte au urmatoarele beneficii:

  • de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
  • de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Codul Muncii instituie anumite limitari cu privire la salariatii care pot presta munca de noapte, precum tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani  si femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza. In cazul salariatelor gravide, lauze si cele care alapteaza desfasoara activitate pe timp de noapte, angajatorul e obligat, pe baza solicitarii scrise a salariatei alaturi de un document medical justificativ, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar. Daca din motive justificative transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul de risc maternal si de indemnizatia de risc maternal.

Nerespectarea prevederilor legale cu privire la desfasurarea activitatii pe timp de noapte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 de lei. In cazul in care nu se respecta dispozitiile cu privire la salariatele gravide, lauze si cele care alapteaza, angajatorul va fi sanctionat cu amenda de la  5.000 lei la 10.000 lei.

Autor: Av. Felicia Cioflan

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *