Legea 260/2008 reglementeaza conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate pe proprietatea persoanelor fizice sau juridice si raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor.
Proiectul de lege privind modificarile Legii 260/2008 a primit votul decisiv in Parlament si urmeaza a fi promulgat.
Vor fi adoptate o serie de modificari ale acestei legi, dupa cum urmeaza:
1. In prezent, sumele asigurate si prima de asigurare ce trebuie achitate pentru incheierea politei PAD sunt exprimate in euro, insa, in curand, aceste sume urmeaza a fi exprimate in lei. Primele de asigurare pentru locuintele de tip A (imobilele cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra ori caramida arsa) se va mari de la aproximativ 100 de lei (20 de Euro) la 130 de lei/an, iar pentru locuintele de tip B (imobile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic) suma va fi de 50 de lei.
2. Sumele asigurate la data incheierii contractului anual, in temeiul prezentei legi, sunt exprimate in Euro, 20.000 Euro pentru locuintele de tip A si 10.000 Euro pentru locuintele de tip B, insa acestea urmeaza a fi exprimate in lei, 100.000 lei pentru locuintele de tip A, respectiv 50.000 lei pentru cele de tip B.
3. Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa, fie in mod direct intre PAID si proprietar, fie prin mijlocirea societatilor de asigurare. Valabilitatea contractului PAD este pe o perioada de cel putin 12 luni, cu incepere cel mai devreme de la ora 00:00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare.
Contractul poate fi emis, cu acordul partilor, si pentru perioade mai mari de 12 luni, numai in multiplu de 12 luni si in cazul in care se schimba proprietarul unei locuinte, contractul PAD ramane valabil pana la data mentionata in contract, beneficarul asigurarii urmand a fi noul proprietar.
4. O alta modificare priveste cladirile incadrate in categoria I de risc seismic, urmand a fi incheiata o asigurare facultativa pentru acestea, insa, in mod normal, se poate incheia o asigurare facultativa numai daca exista deja o asigurare obligatorie PAD.
5. Potrivit noilor modificari, proprietarul locuintei va fi obligat sa prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuintei in vigoarea la data solicitarii pentru inregistrarea sau modificarea inregistrarii locuintei in cartea funciara.
6. Daca o persoana este asigurata atat printr-un contract de asigurare obligatorie, cat prin unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se va face conform conditilor de asigurare obligatorie, iar pentru suma asigurata care excedeaza sumei asigurate prin contractul PAD, plata sa se faca in baza contractului pentru asigurarea facultativa.
Se mai precizeaza in proiectul de lege faptul ca statul isi rezerva dreptul de a nu acorda despagubiri proprietarilor ale caror locuinte sunt avariate prin dezastre naturale, atunci cand acestea nu sunt asigurate printr-un contract PAD.
In cazul in care persoanele fizice sau juridice nu respecta obligatia de asigurare a locuintelor, reprezinta contraventie si vor fi sanctionate cu amenda intre 100 lei si 500 lei.
Autor: Av. Felicia Cioflan