martie 22, 2023 rcplegal 0 Comments

Piata de asigurari din Romania a fost zguduita in ultimii ani de cateva falimente sonore – ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, CITY Insurance si acum EUROINS Romania.

In ceea ce priveste EUROINS, Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis Decizia nr. 262/2023 privind retragerea autorizatiei de functionare a societatii, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia. Decizia a fost deja publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 223 din data de 17 martie 2023.

La acest moment societatea nu este in faliment, dar este doar o chestiune de timp pana cand se va demara procedura in instanta.

In piata romaneasca de asigurari exista FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor, care functioneaza ca o plasa de siguranta in astfel de cazuri. A intervenit in cazul tuturor falimentelor de pana acum din piata de asigurari si o va face daca si de cate ori va fi nevoie.  Obiectivul institutiei este protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator persoana juridica romana. Destinatia principala a sumelor aflate la dispozitia FGA este plata despagubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate in conditiile legii si a primelor datorate de asigurator pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a incetarii contractelor de asigurare.

In termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Deciziei ASF de retragere a autorizatiei de functionare si constatare a existentei indiciilor de insolventa a companiei de asigurare, FGA poate incepe efectuarea de plati din disponibilitatile sale. Potrivit plafonului de garantare stabilit de lege, FGA poate asigura efectuarea platii in suma de maxim 500.000 lei (aproximativ 100.000 euro) pentru fiecare creanta de asigurare (indiferent cate creante de asigurare are un creditor de asigurare). Acestea se efectueaza dupa parcurgerea de creditorul de asigurari a procedurii administrative de plata, asa cum este prevazuta de legislatia in vigoare.

Este foarte important de stiut ca in termen de 90 de zile dupa declararea definitiva a falimentului expira perioada in care pot fi depuse cereri de despagubire, si de asemenea, ca FGA va inregistra cererile de plata si le va analiza in ordinea primirii si inregistrarii.

Procedura de plata instrumentata de FGA este una administrativa, ce nu necesita interventia instantelor judecatoresti pentru obtinerea din disponibilitatile FGA a sumelor cuvenite reprezentand despagubiri/restituiri de prima.

Creditorii trebuie sa adreseze Fondului de Garantare al Asiguratilor o cerere de plata si sa o insoteasca de documentele prevazuta de lege.

FGA primeste cererile de plata, verifica dosarele de dauna si creantele de asigurari, intocmeste listele creditorilor de asigurari ale caror creante certe, lichide si exigibile urmeaza a fi platite din disponibilitatile sale si publica pe site-ul sau oficial lista acestora. Dupa aprobarea acestor liste de catre comisia speciala, va efectua platile indemnizatiilor/despagubirilor catre creditorii de asigurari.

In cazul in care aveti un contract de asigurare incheiat cu Euroins sau aveti un dosar de dauna deschis anterior deciziei ASF si numele dumneavoastra nu apare in lista potentialilor creditori de asigurare, va trebui sa va adresati FGA, transmitand documente care sa dovedeasca calitatea de creditor de asigurare.

Fie ca figurati sau nu in lista potentialilor creditori de asigurari publicata pe pagina web a FGA, in vederea incasarii indemnizatiilor/despagubirilor de la FGA sau a sumelor reprezentand restituiri de prime de asigurare, este necesar sa va adresati FGA, formuland si inregistrand o cerere de plata

Toate aceste demersuri pot parea descurajante fie din cauza elementului de noutate si formalitate al procedurii, fie de teama de a nu depasi termenele legale sau de a risca transmiterea unui dosar incomplet/incorect catre Fond.

Vestea buna este ca toti pasii pot fi parcursi si prin mandatar. Va stam cu prietenie si profesionalism la dispozitie pentru orice cereri legate de acest subiect.   

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *