Diferenta dintre internship si stagiul de practica
Exista multiple motive pentru care angajatorii decid sa organizeze programe de practica sau de internship, cultura ultimilor ani fiind de a participa activ la pregatirea unor tineri in scopul de a ii recruta in viitor. Aceasta metoda este foarte utila din punct de vedere al resurselor umane pentru ca formarea unui profesionist de la inceput in compania ta aduce mai multe beneficii:
- Internul/stagiarul se familiarizeaza din timp cu activitatea societatii;
- Formarea se realizeaza doar pe o baza de cunostinte teoretice si este mai usoara transmiterea culturii organizationale si a valorilor societatii;
- Asigura golurile la nivel de resurse umane pe anumite perioade de timp;
- Permite identificarea talentelor inca din anii de inceput si promovarea pe verticala a acestora pana la cel mai inalt nivel;
- Contribuie la educarea pietei fortei de munca;
- Alocarea de bugete este minima, spre deosebire de contractele de munca in perioada de proba;
- Organizatia-gazda care angajeaza ulterior un intern prin incheierea unui contract individual de munca primeste o suma de la bugetul asigurarilor pentru somaj, etc.
Totusi, exista diferente semnificative intre un stagiu de internship si unul de practica pe care firmele trebuie sa le cunoasca pentru a evita sanctiuni din partea autoritatilor, cu precadere Inspectoratele Teritoriale de Munca. Prezenta oricarei persoane in incinta de lucru sau la sediul unei companii este analizata din perspectiva raporturilor care exista intre aceasta si presupusul angajator si daca nu exista documente care sa ateste rolul pe care il indeplineste in cadrul societatii, poate fi calificat drept un raport de munca prestata la negru.
Diferenta majora intre internship si practica este ca primul este reglementat specific de Legea 176/2018 si presupune incheierea unui contract remunerat pe care organizatia-gazda trebuie sa il inscrie in Registrul de evidenta a contractelor de internship, exact ca pe un contract de munca, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii. Astfel, internshipul este o forma de colaborare mult mai riguroasa din perspectiva obligatiilor, in timp ce stagiile de practica pot fi si neremunerate, se incheie pe durate mai scurte de timp si se adreseaza in general studentilor.
Ce trebuie sa stim despre internship:
- Contactul se incheie obligatoriu in forma scrisa si se declara;
- Durata maxima este de 6 luni fara posibilitatea de prelungire;
- Cuantumul indemnizatiei trebuie sa fie de minimum 50% din salariul minim brut pe tara;
- Activitatile specifice se trec in contract si este interzisa delegarea de sarcini care nu sunt consemnate in acesta;
- Se strabileste un indrumator care nu isi poate exercita pozitia in fata a mai mult de 3 persoane;
- Internul trebuie sa fie evaluat dupa o procedura specifica in urma careia primeste un referat de evaluare.
Organizatiile-gazda care, in termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, incheie un contract individual de munca cu persoana care a desfasurat programul de internship primesc, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima de promovare a angajarii in cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoana astfel angajata, dupa indeplinirea obligatiei de mentinere a raporturilor de munca pentru o perioada neintrerupta de cel putin 24 de luni. Acordarea primei de promovare a angajarii se realizeaza in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie. Cuantumul primei de promovare a angajarii, prevazuta anterior, se actualizeaza anual prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei.
Ce trebuie sa stim despre stagiul de practica :
- De regula se aplica studentilor sau elevilor cu varsta de peste 16 ani, cu acordul parintilor;
- Durata unui stagiu de practica variaza intre cateva zile si pana la o luna;
- Reprezinta o activitate neremunerata;
- Fisa de practica emisa de organizatia-gazda este suficienta, nefiind necesara incheierea unui contract in mod obligatoriu;
- Nu se cere experienta in mod obligatoriu si contactul cu candidatii se poate face prin unitati de invatamand liceale sau universitare.
Analizand comparativ cele doua tipuri de raport intre companie si participant, distingem faptul ca in scopul identificarii unor persoane apte sa ocupe o pozitie permanenta intr-o companie internshipul este modalitatea mai potrivita desi in aparenta pare mai riguroasa. Odata cu incheierea unui contract de internship poate fi testata si responsabilitatea candidatului, felul in care se raporteaza la un potential angajator si la cultura organizationala si perioada de 6 luni este suficienta pentru a vedea daca exista compatibilitate profesionala intre cele 2 parti implicate.
Activitatea de internship poate fi gestionata de departamentele de resurse umane sau direct de catre administrator.
#firma #romania #bucharest #job #munca #success #companie #practica #experienta #internship