Retragerea unui asociat dintr-o societate cu raspundere limitata
august 3, 2021 rcplegal 2 Comments

Infiintarea unei societati care se bazeza pe Legea 31/1990 are la baza un act constitutiv care inglobeaza dorinta asociatilor (asociatilor fondatori) de a intreprinde activitati comerciale pentru realizarea profitului. Desigur, de-a lungul timpului intre asociati exista riscul ca relatiile sa se deterioreze si sa se nasca divergente intre acestia care pot duce pana la lichidarea societatii, intrucat, de cele mai multe ori asociatii nu se mai inteleg si nu mai pot adopta hotarari in cadrul societatii.

In acest sens, Legea 31/1990 a prevazut cazurile in care asociatii se pot retrage din cadrul unui SRL. Cazurile de retragere sunt prevazute la art. 226 din Legea 31/1990 ce prezinta urmatorul continut pe care urmeaza sa-l analizam:


1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:


a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
a1) in cazurile prevazute la art. 134;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai apelului.


(11) Dreptul de retragere poate fi exercitat, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Dispozitiile art. 134 alin. (21) se aplica in mod corespunzator.(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

Retragerea asociatilor dintr-un SRL intervine in cazurile enumerate la art. 226 alin. (1) din Legea societatilor. Enumerarea este limitativa, asociatii nu au posibilitatea de a stabilialte situatii in care acestia din urma s-ar putea retrage din societate, cu exceptia cazului de la lit. a) a acestui alineat.


Cazurile prevazute de litera a) si b) reprezinta de fapt o rezolutiune conventionala a contractului actul constitutiv, asociatul care doreste retragerea nu face altceva decat sa isi exercite dreptul subiectiv prevazut de clauza inserata in actul costitutiv (daca exista). Convocarea adunarii generale a asociatilor va fi necesara in ambele cazuri, intrucat, va trebui, chiar si formal sa se decida asupra confirmarii retragerii sau exprimarii acordului celorlalti asociati cu privire la decizia asociatului care urmeaza sa renunte la calitatea de asociat.


In toate cazurile, asociatii vor trebui sa decida prin hotararea respectiva, noua structura a asociatilor, nivelul si valoarea capitalului social, intrucat aceste mentiuni trebuie inregistrare la Oficiul Registrului Comertului pentru opozabilitate. Daca asociatii nu se intrunesc in adunarea generala pentru a lua act de retragere, asociatul retras se poate adresa instantei cu o actiune in constatarea retragerii.

Al treilea caz este prevazut de lit. a1 care face trimitere la dispozitiile ce reglementeaza societatile pe actiuni. In aceste situatii, asociatul poate sa solicite retragerea din societate in cazul in care ceilalti asociati decid prin hotararea adunarii generale asupra: schimbarii obiectului principal de activitate, mutarea sediului societatii in strainatate, schimbarea formei juridice a societatii sau fuziunea ori divizarea societatii. Astfel, asociatul care voteaza impotriva acestor hotarari, va dobandi concomitent dreptul de a se retrage din societate, indiferent daca este sau nu prevazut in actul constitutiv.

Ultimul caz (lit. c) prevede ca asociatul se poate retrage, numai pentru motive temeinice, in baza unei hotarari pronuntate de tribunal ce este supusa numai apelului, insa trebuie indeplinite doua conditii: (i) nu exista prevederi in actul constituiv privind exercitarea dreptului de retragere sau (ii) ceilalti asociati au respins cererea de retragere.

In cazul in care actiunea in realizare privind retragerea asociatului urmeaza sa fie admisa de instanta, partile sociale ale asociatului retras urmeaza sa fie anulate, cu consecinta reducerii corespunzatoare a capitalului social.


Prin urmare, partile sociale nu pot fi dobandite de societate in nume propriu, de catre ceilalti asociati sau de catre terte persoane, ci doar printr-o cesiune realizata intre asociati sau cei interesati, cesiune ce trebuie realizata inainte de retragere, intrucat, odata ce hotararea este pronuntata, calitatea de asociat se pierde concomitent cu dreptul de proprietate asupra partilor sociale.


Odata cu pronuntarea hotararii, asociatul retras va dobandi un drept de creanta fata de societate, respectiv contravaloarea partilor sociale detinute anterior, ca procent din valoarea societatii. Aceasta valoare este fie stabilita de comun acord cu ceilalti asociati, fie va fi stabilita de catre instanta in cadrul aceleiasi proceduri judiciare prin care s-a solicitat retragerea asociatului. Valoarea partilor sociale va fi stabilita de de catre un expert autorizat desemnat de instanta.

2 People reacted on this

Leave a Reply:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *