Infiintarea unei Societati cu Raspundere Limitata online
Odata cu introducerea Portalului Oficiului National al Registrului Comertului, tot mai multe operatiuni au putut fi efectuate online de catre persoanele care doreau sa obtina informatii despre anumite societati, sa obtina certificate constatatoare sau chiar sa depuna cereri de inmatriculare a unui SRL sau cereri de inregistrare mentiuni.
Cu toate acestea, sistemul online nu a dobandit la fel de multa popularitate ca vechiul sistem fizic, la ghiseu unde petentii trebuie sa se prezinte cu un dosar cu sina si cu toate inscrisurile necesare numerotate si conformate cu originalul. Principalul impediment pentru multe persoane a fost reprezentat de necesitatea obtinerii unui certificat digital (semnatura electronica), intrucat Portalul Oficiului National al Registrului Comertului solicita ca orice document incarcat in Portal, precum si cererea de inregistrare, sa fie semnate electronic prin intermediul semnaturii electronice.
De aceea, multe persoane au inceput sa apeleze la specialisti in domeniu care pot depune cererile de inmatriculare si cererile de inregistrare mentiuni in numele si pe seama solicitantilor in baza imputernicirii semante de catre acestia din urma.
Procedura de infiintare este astfel simplificata, intrucat, documentele necesare infiintarii unui SRL sunt pregatite de catre specialistul in domeniu, sunt transmise catre solicitant spre semnare, iar apoi se retransmit catre cel ce se ocupa cu depunerea documentelor si care are desigur acces la un token care ii permite sa semneze electronic documentele. Prin urmare, solicitantul va trebui sa faca o simpla deplasare la notar/avocat pentru a obtine documentele necesare infiintarii societatii, respectiv declaratiile date pe propria raspundere si specimenul de semnatura, care vor fi de asemenea semnate electronic si incarcate in portal.
Dupa ce toate documentele sunt incarcate in portal si cererea este completata, sistemul ONRC genereaza o cerere, identica cu cea care se completeaza fizic la ghiseu. Aceasta din urma este de asemenea semnata electronic si incarcata in Portal. Ulterior, cererii ii este atribuit un numar de inregistrare si un termen de solutionare.
Daca cererea nu are mentiuni si nu necesita completari, rezolutia de infiintare, certificatul unic de inregistrare, precum si certificatele constatatoare vor fi trimise pe e-mail de catre reprezentantii ONRC. Aceste documente vor fi si ele semnate electronic de catre un reprezentant al Registrului Comertului, semnatura prin intermediul careia se poate face dovada autenticitatii acestora, tinand loc de inscrisurile originale care pot fi ridicate in cotinuare de la sediul Registrului Comertului.
Avantajul acestui sistem online este ca cererile pot fi depuse la orice Oficiu al Registrului Comertului din tara, indiferent de judet, fara sa implice costuri suplimentare cu transmiterea documentelor, atat timp cat documentele nu trebuie prezentate in original in fata persoanei desemnate, intrucat ele sunt semnate electronic de persoana responsabila cu depunerea cererii si atesta autenticitate acestora.
In plus, tot mai multe persoane aleg depunerea cererii prin intermediul Portalului ONRC si se tinde catre o digitalizare a acestui proces, avand in vedere si situatia pandemica care a stopat si a redus drastic relatiile cu publicul in anul precedent.
#firma #romania #bucharest #job #munca #success #companie #buget #antrepenori #afacere